Qui som?

Jordi Morraja Artigas (Barcelona, 1943)

S’inicia el 1958 als Estudis Macián (dibuixos animats) com operador de truca, muntatge i control de laboratoris cinematogràfics, fins l’any 1963. Es contractat per una productora Auxiliar de Publicitat, en imatge real com a operador de càmera. Treballa per a diferentes productores com a director de fotografía i realitzador tant en publicitat com en cinema industrial. Durant tres anys resideix a diferents països de l’Amèrica Llatina on treballa com a realitzador de documentals. El 1977 retorna a Barcelona i crea la seva propia productora per a publicitat, documentals i curtmetratges; i com a director de fotografía participa en dos llargmetratges fins el 2005. Els darrers anys participa en diferents projectes com el de ‘La Memòria dels Dibuixants’.

 

Enric Asensio Méndez (Barcelona, 1940)

Es va iniciar en el cinema d’animació a Estudis Macián al voltant dels anys 60, partcipant en la realització de diversos spots publicitaris i un llargmetratge d’animació “Candelita” que per diferents motius no va arribar a acabar-se. Posteriorment va muntar el seu propi estudi dedicat al disseny gràfic i la fotografía de publicitat i moda, en la seva etapa més recent ha realitzat alguns documentals sobre la Guerra Civil entre altres temes de la Memòria Històrica.

 

Jordi Artigas Candela (Ciudad Real, 1948)

Historiador del cinema, investigador sobre temes del precinema, cinema d’animació, dibuix i cultura popular. Dissenyador gràfic (Escola Eina i Centro Experimentale Industrie Artistiche, Suïssa). Tècnic cinematogràfic (EMAV). Gestor cultural des de 1980 com a fundador, director i programador de festivals de cinema d’animació i infantil: ‘Mostra de Cinema d’Animació’, CIEJ-Fundació La Caixa, Anima Basauri i Cinemàgic (1996).

Fundador d’ASIFA-Catalunya (Associació Int. del Film d’Animació) el 1985. Fundador el 2001 de ‘Zoòtrop, Associació cultural cinematogràfica’ que després englobaría ‘La Memòria dels Dibuixants’. Des de 2010 coordina el ‘Cineclub del Cercle’ del Reial Cercle Artístic.

 

D’esquerra a dreta: Jordi Morraja, Enric Asensio i Jordi Artigas

 

Que es la Memòria dels Dibuixants?

El projecte, ara ja una realitat, de LA MEMÒRIA DELS DIBUIXANTS portat endavant per l’entitat ZOÒTROP ASSOCIACIÓ CULTURAL concretat l’any 2007 amb motiu del Primer Col.loqui Internacional del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

La MdD es va fundar per tal de reivindicar, redescobrir, estudiar i difondre la vida i obra dels dibuixants catalans –abastant aquí els Països Catalans- de qualsevol especialitat repressaliats pel franquisme i que cronològicament abasta entre 1931 –proclamació de la II República espanyola-, i el 1977 –primeres Eleccions democràtiques-. I per extensió també tots  aquells dibuixants que sense ser afectats per aquesta circumstància van exercir i desenvolupen la seva tasca profesional durant aquestes diferentes èpoques històriques.

 

Zoòtrop fou inscrita i legalitzada a la direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques Servey d’Associacions amb el Nº 26392